Månadsarkiv: March 2012

KIB läser: Philip Roths Envar

Omslag till Philp Roths EnvarBoktips från skönlitteratursamlingen

Det kanske inte är alla som vet, men både i Huddinge och i Solna finns det skönlitteratursamlingar på biblioteket, där de ingående böckerna på något sätt anknyter till medicin, sjukdom, smärta eller hälsa. Att läsa skönlitteratur kan ha flera olika funktioner. T.ex. kan det vara en skön omväxling och avslappning från studierna, men det finns också de som menar att skönlitteraturläsning kan ha en mycket positiv effekt på yrekesutövandet inom medicin och vård. Rita Charon (2011) beskriver i artikeln ” The Novelization of the Body, or, How Medicine and Stories Need One Another” hur man genom att träna sig på att förstå berättelser och karaktärer också blir bättre på att förstå patienters berättelser om sina symtom/sjukdom. Så har ni en stund över mellan kursboksläsning och informationssökning, ta en sväng förbi skönlitteraturhyllorna.  En av de böcker man kan hitta där är Phillip Roths Envar.

read more »

Spikad avhandling sitter

Vi frågar Johan Henriksson, som precis spikat sin avhandling “Spatio-temporal modeling of morphology and gene-expressions during C. elegans embryogenesis using a new imaging framework” på biblioteket i Huddinge…

KIB: Hur kommer det sig att du valt en sådan stor spik?

JH: Jag var på Birka, och de sålde såna där… Den får hänga kvar i en vecka efter disputationen väl?

KIB: Ja, sen skickas den tillbaka till den utgivande institutionen.

Johan ruckar demonstrativt på spiken och skrattar.

KIB: Två veckor då kanske…

Verkar bli ett jobb för vår vaktmästare Johnny. Johans avhandling hittar ni för övrigt i KIs öppna arkiv.

SveMed+ i nya kläder

Nyligen lanserade vi en uppdaterad version av vår egen databas SveMed+. Vad är då skillnaden mot tidigare version? Rent generellt är gränssnittet snyggare och enklare att använda, men det är inte allt. Flera funktioner har utvecklats och förfinats och du som brukar söka i PubMed kommer att känna igen vissa av dem därifrån.

Vad är då nytt?

Bland annat har den avancerade sökfunktionen vidareutvecklats med fler index och flera sätt att söka på MeSH-termer. Använder du sökfältet för MeSH får du numera förslag på termer när du börjar skriva ditt sökord. Filtren för att begränsa sökningen har förbättrats, t ex är det enklare att avgränsa till vissa publiceringsår. Under fliken kombinera sökningar kan du förfina din sökning ytterligare. Läs mer om detta och hur du kan spara din sökning under Sökhjälp.

Helt nytt är att när du hittat en intressant artikel ges förslag på andra artiklar som kanske också kan passa dig.Vill du sedan spara de referenser du hittat kan de exporteras till olika referensprogram som Endnote och Zotero direkt från sökresultatslistan.

read more »

Vernissagemingel på Vårsalong 2012

Lärande och IT på årets utbildningskongress

Karolinska Institutets utbildningskongress, som är nummer fjorton i ordningen, går i år av stapeln den 27 mars. Årets tema är “Lärande och IT”, där du som undervisare eller student kan diskutera olika IT-metoder sinsemellan. På plats kommer det även finnas pedagogiska rådgivare samt jurister för att svara på frågor kring temat. Kongressen är ett ypperligt tillfälle att låta dig stimuleras av pågående projekt vid KI, vid andra universitet i Sverige och runt omkring i världen.

Ett antal workshops kommer även att hållas, där du har möjlighet att testa olika IT-pedagogiska verktyg eller lära dig mer om datorbaserad examination. Till dessa söks tips på bra appar som kan användas i undervisning. Lämna gärna tips här. Vi på KIB kommer att ansvara för två workshops mellan 10.30 och 12.00 i bibliotekets undervisningssalar, där vi visar olika funktioner i Ping Pong kring mål och framsteg, samt olika IT-verktyg du kan använda dig av som lärare.

Hoppas vi ses den 27 mars i Berzeliuslaboratoriet på Campus Solna mellan 7.30 – 16.15 bland presentationer och workshops! Glöm inte att anmäla dig!

EndNote Web-tips: delkapitel i Vancouver-stil

Ibland vill man referera till en antologi med delkapitel skrivna av separata författare, samtidigt som boken i sin helhet har en eller flera redaktörer – exempelvis The genetic basis of human cancer.

I referenslistan ska då följande information inkluderas enligt Vancouver:

 • Kapitelförfattare
 • Titeln på det specifika kapitlet
 • Bokens redaktörer
 • Bokens titel

Exempel:

(4) Meltzer PS, Kallioniemi A, Trent JM. Chromosome alterations in human solid tumors. In: Vogelstein B, Kinzler KW, editors. The genetic basis of human cancer. New York: McGraw-Hill; 2002. p. 93-113.

Om du importerar referensen till EndNote Web räknas den som en vanlig bok – och då blir det dessvärre fel.

För att få till det korrekt – gör såhär:

 • Klicka på den aktuella referensen i EndNote Web.
 • Ändra till Book Section i rullistan under Reference Type.
 • I fältet Author: kapitelförfattarna.
 • I fältet Title: kapiteltiteln.
 • I fältet Editor: bokens redaktörer.
 • I fältet Book Title: bokens titel.
 • Klart!

Nu är det vår och det betyder Vårsalong 2012

Vårsalong 2012 20-30 marsKom och låt dig inspireras av konst och konsthantverk skapat av våra KI-kollegor när vi för 3:e året i rad bjuder in till Vårsalong på universitetsbiblioteket i Huddinge.

Den 20 mars kl 12 är det vernissage. Arrangemanget pågår  mellan 20-30 mars.

Du hittar oss på Alfred Nobels allé 8. Pendelbussen mellan Solna och Huddinge stannar utanför utställningslokalen.

Varmt välkommen!

EndNote Web-tips: bort med “Epub”

Får du också med information om “Epub” sist i din Vancouver-referens?

1.         Cortelli P, Pierangeli G. Hypothalamus and headaches. Neurol Sci. 2007;28 Suppl 2:198-202. Epub 2007/05/18.

För att ta bort “Epub”:

 • Logga in i EndNote Web.
 • Klicka på referensen ifråga.
 • Ta bort information i fältet Epub Date längst ner, i detta exempel “2007/05/18″.
 • Importera referensen på nytt i Word för att ändringen ska slå igenom.
 • Klart!

 

Lunchföreläsning: När horisonten flyttar sig – om att bli gammal i en ny tid

Det är inget nytt med att bli gammal, det har människor alltid blivit. Förr var det ett fåtal som blev gamla – nu är vi många. Och nu förblir vi rimligt friska under så stor del av vår ålderdom att pensionärstiden kan utgöra en tredjedel av livstiden. Dagens 75-åringar har stora likheter med förra generationens 65-åringar och har formats av annorlunda barndomar, ungdomar och medelåldrar. Vi har därför nu andra förväntningar och förutsättningar, materiellt och immateriellt. Samtidigt har varken vi själva eller samhället hunnit ställa om blicken utan står tämligen vilsna inför vart utvecklingen fört oss. I den vilsenheten talar man så mycket om alla problem som hotar vid horisonten. Men vilka är möjligheterna?

Bodil Jönsson, professor emerita
(Bodils blogg där hon diskuterar temat ur boken “När horisonten flyttar på sig”)

27 mars 2012 kl. 12-13, Universitetsbiblioteket i Huddinge

Om du vill ha lunchsmörgås och dryck anmäler du dig senast 21 mars till Eeva-Maria Coudurier (för e-postadress skriv förnamn.efternamn@ki.se).

Fullständigt program för vårens lunchföreläsningar.

PubMed on the go

PubMed:s webbsida är inte särskilt smidig att använda i telefoner eller på surfplattor. Men den finns i en mobilvariant. Det betyder att nu kan du söka i PubMed oavsett var du befinner dig. För att komma till mobilsidan ska du använda adressen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/.

Mobilversionen ger dig inte tillgång till PubMed:s mer avancerade funktioner för att göra begränsningar i din sökning. Däremot kan du välja att bara visa artiklar som är gratis, och att läsa de artiklarna som pdf. Det är praktiskt när du befinner dig någonstans där du inte har tillgång till KI:s nätverk. Du kan också välja att bara se översiktsartiklar (reviews).

Mobilversionen av PubMed kan inte ersätta PubMed:s ordinarie webbsida, som erbjuder många möjligheter att begränsa och förfina din sökning. Men ibland när du är på språng och bara har din telefon eller surfplatta till hands kanske det är ett fullgott alternativ för att få en översikt över ett ämne du är intresserad av.