Månadsarkiv: January 2012

Är du en vinnare?

Nu är vinnarna korade i tävlingen under KIB:s välkommen-dagar för nya studenter.

Många svarade alla rätt, men några vinnare har plockats ut och har i dagarna meddelats per e-post. Ni får ett presentkort vardera à 250 kr på Medicinska bokhandeln/Harrys böcker.

På bilden ser ni en tipskupong med korrekta svar. Fråga 1 har förstås många alternativ – under Frågor & svar på vår webb hittar du en lista på allt du kan använda ditt studentkonto till.

Ny termin – nya professorsföreläsningar i Huddinge

I höstas inledde KI en serie föreläsningar där KI-professorer ger korta lunchföreläsningar för studenter.  Glädjande nog blir det en fortsättning även denna termin – här är vårens program! En del föreläsningar saknar rubriker, men håll ögonen öppna – programmet kommer att uppdateras.

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska Institutet, inleder vårens program den 2 februari. Rubriken lyder: Clinical gene therapy: How do we get DNA inside a cell of a living human?

Föreläsningarna hålls hos oss på biblioteket i Huddinge på torsdagar  mellan kl 12.15-12.45. Det serveras lunchmackor och dryck till er som är på hugget och kommer i tid.

Värt att nämna är också att höstens föreläsningar finns både på  Youtube och i PingPong. Även vårens föreläsningar spelas in.

Scopus i mobilen

I början av året köpte vi in databasen Scopus – som är en multidisciplinär databas som täcker in områdena teknik, medicin och samhällsvetenskap. Vill du ha tillgång till Scopus i din mobil föreslår vi att du laddar ner appen SciVerse Scopus Alerts.

Innan du laddar ner appen ska du skapa ett personligt konto till Scopus. Det gör du så här:

Gå till Scopus via vår databaslista, skapa ett konto genom att klicka på “Register” högst upp till höger på sidan, fyll i formuläret och tänk på att ange din KI e-post som mejladress.

Ta sen fram din mobil och gå till App Store eller Android Market för att ladda ner appen. Sen kan du:

  • Search across thousands of scholarly journals from more than 5000 international publisher
  • Save the important articles in one place for easy look-up
  • Set up and review email alerts for your favourite searches
  • Set up email alerts for when an author cites a particular article
  • Annotate articles with your own notes and share article links through email or twitter.

Vi kommer kontinuerligt tipsa om vilka av våra resurser som finns tillgängliga som appar här på bloggen.

Nu är det snart helg och KIB ger festsugna Odonter en spellista

Att musik har en positiv inverkan på vårt välbefinnande är vi nog många som kan skriva under på. Förutom den rent personliga upplevelsen så är det  även vetenskapligt bevisat och evidens är en ledstjärna för oss på KI.

Vi som jobbar på KIB brukar till vardags hjälpa till med att hitta vetenskapliga referenser till studier och forskning men nu vill vi bredda vårt register och ge lite musiktips på temat medicin.  Vi tänkte börja med en ”efterplugget pub”-lista för odonterna att släppa loss till. Så varsågoda, vi ger er Dental Care  och hoppas att den får er att släppa de allvarliga tankarna på studierna för en stund.

Jo, det där påståendet om vetenskapliga bevis kräver kanske en referens, eller två. För inte så länge sen uppmärksammade medierna en Cochrane Review som handlar om hur musikterapi kan ha en positiv inverkan på humöret och lindra ångest och smärta hos cancerpatienter. I ”Noter – om musik och hälsa” skriver professor Töres Theorell om forskning på temat musik och hälsa.  En bok ni så klart kan hitta i våra hyllor.

Man vet aldrig när det dyker upp en ny spellista, så stay tuned.

MeSH 2012 – nya termer för i år

Vi har tidigare berättat om våra kollegor som arbetar med den svenska översättningen av MeSH och nu är de klara med 2012 års svenska MeSH! Nu finns det drygt 450 nya termer översatta till svenska. Här kommer några exempel:

Fler exempel på nya svenska termer hittar ni i MeSH 2012 – nyheter (pdf). Sammanlagt finns det nu 26 581 termer. Ni hittar alla i Svensk MeSH.

Välkommen till oss på KIB

Nykomling

Vi vill passa på att välkomna alla nya studenter till Karolinska Institutet. Och samtidigt vill vi gärna berätta lite om vad biblioteket kan hjälpa dig med medan du studerar på KI.

KIB är ett bibliotek, men vi finns på två ställen, i Huddinge och i Solna. På båda campus finns det gott om platser att sitta och studera på, både för att sitta själv och för grupparbete. Dessutom finns datorsalar och tysta läsesalar.

Självklart kan du låna böcker. Vi har ett visst antal av alla kursböcker, och dem får du låna i en vecka.

Som student får du ett KI-kort. Kortet fungerar som lånekort och som passerkort på campus. Ta med dig ifyllt KI-kortskontrakt och giltig legitimation till biblioteket, så hjälper vi dig att skriva ut ett KI-kort.

För dig med funktionshinder har vi bland annat resursrum med en dator med specialprogram. Om du behöver kan du få din kurslitteratur i form av talbok, förstoring, e-text eller i punktskrift.

Du  har fått ett brev med inloggningsuppgifter till ditt studentkonto. Med studentkontot kan du bland annat boka bibliotekets grupprum, logga in på våra datorer, använda KIs trådlösa nätverk och komma åt biblioteket utanför campus. Med studentkontot loggar du också in till din mejl, till PingPong och till LADOK på webb. Tyvärr smög det sig in fel i breven med inloggningsuppgifterna.

Vi vill förstås gärna träffa dig personligen och berätta mer om vad biblioteket erbjuder. Därför anordnar vi välkommen-dagar för nya studenter. Onsdagen 18 januari är sjuksköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter välkomna till Huddinge. Och fredag 20 januari välkomnar vi läkarprogrammet till Solna.

Vi hoppas att du ska trivas på KI. Och vi ser fram emot att träffa dig på biblioteket!

Fel information om inloggning i utskick till nya studenter

Dessvärre finns det felaktiga uppgifter i det brev med inloggningsuppgifter som nyligen skickades ut med posten till alla nya KI-studenter.

Det allvarligaste felet är att det står att användarnamnet ska åtföljas av “@student.ki.se” – detta stämmer alltså INTE. Det korrekta användarnamnet är endast det som står före “@student.ki.se”.

Dessutom står det att e-postadressen är konstruerad enligt principen förnamn.efternamn.123@student.ki.se. Inte heller detta stämmer. E-postadressen är istället konstruerad enligt förnamn.efternamn@stud.ki.se.

Lösenordet som anges i brevet är korrekt.

Gör så här för att logga in första gången:

  • Användarnamnet är det som står före ”@student.ki.se”.
  • Det lösenord som angetts i brevet ska användas.

Ett nytt utskick med korrekta användaruppgifter kommer att skickas ut till alla berörda studenter.

KI beklagar det inträffade.

Scopus och HEED – två nya databaser

Vi har gjort en del förändringar av vårt databasutbud inför 2012. Två nya databaser har tillkommit och två har vi avslutat. Nya för i år är:

  • Scopus – är en mulitdisciplinär databas som täcker in områdena teknik, medicin och samhällsvetenskap. När du söker i Scopus får du tillgång till nästan 19 500 tidskrifter från cirka 5 000 förlag, open access-tidskrifter, konferenspublikationer och en mycket stor mängd patentposter. Mer detaljerad information om innehållet i Scopus hittar du i “Content coverage guiden“. Titta även igenom hjälpavsnittet för tips om hur du bäst använder databasen.
  • HEED – Health Economic Evaluation Database – innehåller studier om kostnadseffektivitet och andra former av ekonomiska utvärderingar inom medicinområdet. Läs mer om innehållet och ta en titt i hjälpavsnittet innan du börjar söka.

Vi har sagt upp AMED och Derwent som under flera år haft sjunkande användning. Större delen av AMEDs innehåll finns dessutom tillgängligt via Scopus, så söker ni efter information om alternativ medicin, sjukgymnastik, arbetsterapi, rehabilitering och palliativ vård så är Scopus databasen för er.

Fler databaser hittar ni i databaslistan.

Vi jobbar på

Bibliotekets nya infodisk

Ungefär så här kommer vår nya infodisk att se ut

Någon tyckte att biblioteket i Solna ser så mörkt och tillbommat ut. Hon undrade om vi verkligen har öppet, eller om det är stängt medan BZ renoveras.

Visst har vi öppet. Entréplan är tomt, men verksamheten en trappa upp är igång som vanligt. Nu säger dessutom byggjobbarna att det mest bullriga och dammiga arbetet är klart på biblioteket. Så det borde inte vara några problem att hitta studiero.

Talboken på fickan

Sedan i våras har TPBs (Tal- och punktskriftsbiblioteket) låntagare kunnat ladda ner en Daisy Reader-app gratis från iTunes och AndroidMarket. Appen är resultatet av ett samarbete mellan Storytel, PTS och TPB och syftet har varit att göra det så enkelt som möjligt för låntagaren att lyssna på talböcker utan krångel med speciella läsare, nedladdningdasiy reader app icon av filer, med mera. Med appen lyssnar du strömmande direkt i mobilen.

För att kunna använda tjänsten måste du registrera ett låntagarkonto hos TPB. Det kan du få hjälp med här på biblioteket. Läs mer om våra tjänster för dig som har funktionshinder på kib.ki.se.

Mer om Daisyappen.